Ispis

Paprika

paprika Paprika je povrtna biljka sa stabljikom i plodovima raznih oblika - od malih bobica do velikih mjehurastih plodova, oblika rajčice, roga i malih šiljatih oblika od tamnozelene, svjetlozelene, žute, narančaste do crvene boje, a mogu imati slatki, poluljuti i ljuti okus. Ovu korisnu i nadasve hranjivu namirnicu u 15. stoljeću su donijeli Španjolci u Evropu. Kasnije se preko Afrike proširila u Tursku, a odatle u Mađarsku. Danas se u svijetu uzgaja oko 50 sorti paprika.
Paprika je vrlo hranjiva namirnica, jer sadrži ugljikohidrate, bjelančevine i masti, a njezina najvažnija karakteristika je bogatstvo vitaminima i mineralnim tvarima. Sadrži 2-3 puta više vitamina C od limuna i naranče, a njegova količina ovisi o sorti paprike, podneblju u kojem je uzgojena i nekim drugim faktorima. Osim vitamina C, paprika sadrži i dosta karotena (provitamin A), vitamine grupe B - B1, B2 i niacin. Bogata je mineralnim tvarima i to kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom, željezom, sumporom i dr.
mljevena paprika
mljevena paprika
Osim što je hranjiva kao namirnica i bogat izvor vitamina, paprika ima i određena ljekovita svojstva, koja se ne smiju zanemariti. Najvažniji je alkaloid kapsaicin, koji je veoma ljutog okusa, a najviše ga ima u unutarnjem dijelu ploda oko sjemenki. Paprika je korisna osobama koje pate od ateroskleroze, jer njen sastojak citrin utječe na propustljivost kapilara i čini ih elastičnim. Potiče lučenje probavnih sokova te tako otvara apetit i poboljšava probavu. Paprika sadrži oko 20 spojeva iz grupe karotenoida koji su prirodni antioksidansi i imaju važnu ulogu u zaštiti našeg zdravlja, jer sprečavaju stvaranje štetnih spojeva (slobodnih radikala) i štite nas od mnogih bolesti.

Papriku je najbolje konzumirati u svježem stanju, jer se vitamini tako najbolje iskorištavaju. Kuhanjem, pečenjem i prženjem sadržaj (osobito vitamina C) znatno se smanjuje. Vitamin C u paprici ćemo najbolje očuvati, ako papriku konzerviramo hladnim postupcima, kao što su zamrzavanje i kiseljenje u slanom naljevu. Kod pripremanja raznih jela pripazite da papriku ne kuhate predugo, jer će izgubiti svoj tipičan okus, a ostat će samo okus blage gorčine.
Upotrebljava se svježa, kuhana, pečena, pirjana ili konzervirana paprika. Pripremite je na salatu, punjenu ili kao dodatak određenim vrstama jela kao što su đuveč, ajvar, razni umaci i dr.

Pečurke

kračun Kračun (Agaricus macrosporus) je jedna od najvećih pečurki. Bijeli, u početku polukružni, a poslije zvonasti i naposljetku otvoreni klobuk može imati promjer i do 30 cm. Površina klobuka prekrivena je svilenastim čehicama i na pritisak blago požuti. Listići su slobodni, gusti u mladosti sive a poslije crvenosmeđe boje, a u starih primjeraka tamno posmeđeni.
Opširnije...