Ispis

Šaran

saran Šaran (Cyprinus carpio) je riba iz porodice Cyprinidae.  Bočno spljošteno vretenasto tijelo pokriveno je velikim okruglim ljuskama. Gornja usna može se ispružiti i sa svake strane ima po dva dulja i dva kraća brčića. Ima jednu veliku leđnu peraju te uočljivo urezanu repnu peraju.

Leđa su mu zagasito mrke - maslinastozelene boje da bi prijelazom do trbuha boja postala svijetložuta kao što su mu i prsne, trbušne i podrepna peraja. Osim ždrijelnih, u ustima nema zube. Dosegne duljinu najviše jednog metra i 20 kilograma težine. Živi u mirnim tokovima nizinskih rijeka koje često poplavljuju. Mrijesti potkraj proljeća u poplavnim vodama uz riječna korita. Ličinke se hrane isprva planktonom, a brzo prelaze na ishranu pridnenim životinjama i biljem.


Brusnice

brusnice Crveni plod latinskog naziva Vaccinium macrocarpon, potječe iz Amerike a u prirodi raste na niskom žbunju.  Od brusnica se pripremaju čaj, sok i umaci koji su izvrstan dodatak jelima od mesa. Jela od mesa vepra ili druge divljači, unatoč pripremi u aromatiziranim marinadama, zadržavaju svojstvenu aromu koju umak od brusnica ublažava, ali ne guši. Tako se jelo čini ugodnijim i probavljivijim u kiselo-slatkoj kombinaciji.
Opširnije...