Ispis

Zobene pahuljice

Oat flakes Zobene pahuljice - eng. Oat flakes

Popularan i zdrav proizvod predviđen ponajprije za zajutrak, koji je pripremljen od očišćenog i nabubrenog zrna zobi. Potrošnjom 100 g zobenih pahuljica podmiruje se oko 1/5 dnevnih potreba u proteinima, 1/4 potreba u mastima i gotovo 1/2 potreba u vitaminu B-1.

Budući da se zobene pahuljice u svijetu obično stavljaju u mlijeku, tome treba dodati kalcij, fosfor i B-2 vitamin iz mlijeka. Kemijski sastav: proteini 13,3%, masti 7%, ugljikohidrati 68% i ukupna vlakna 5,7%. Sadržaj željeza 5,3 mg i cinka 3,2 mg/100 g. Proizvod ima ugodnu aromu lješnjaka, koja se osobito traži.

 


Naranče

naranče Naranča je bogata C vitaminom, a sadrži i A vitamin. Olakšava primanje minerala, jača prirodnu otpornost organizma na bolesti. Preporuča se u slučajevima slabokrvnosti, slabosti kapilara, upale zubni desni, raznih promjena na koži i ekcema. Pojačava živost, ublažava umor i štiti krvožilni sustav. Konzumira se najčešće svježa ili prerađena u sok, a česta je osnova kolača ili aromat slastica. Kora se može glazirati.