Ispis

ORADA, lovrata, komarča, podlanica

orade
ORADA, lovrata, komarča, podlanica, (Crysophrys aurata),  je ovalna oblika, spljoštena u bokovima, s jednom jedinom leđnom perajom. Ima krupne oči, na leđima je tamne boje dok su joj bokovi sjajno srebrnasti. U prosjeku naraste u dužinu do 50 cm, a dosegne težinu i do 10 kilograma. Prosječna joj je masa oko 300 g.

 

Živi na dubinama između 5 i 10 m, ali ne dublje od 50 m. Hrani se mekušcima, račićima i ikrom. Najviše prebiva u Sredozemlju, ali je ima i u Atlantiku uz Francusku obalu. Mrijesti se u moru od svibnja do srpnja. Jednogodišnje orade narastu do 20 cm u duljinu i sve su muškog roda. Tek kasnije dio njih mjenja spol u ženski.

Orada je riba vrlo ukusna mesa. Manji se primjerci prže ili peku na žaru, a krupniji primjerci se mogu nadjenuti nekim nadjevom i peći u aluminijskoj foliji ili papiru za pečenje. Isto tako vrlo je ukusna i kuhana. Kod većih primjeraka vrlo je tražena glava kao specijalitet. Posljednjih godina vrši se i umjetni uzgoj orada u našem priobalju.


Bundeva

bundava Bundeve (engl. pumpkin) su bogate beta karotenom, antioksidansima, vlaknima koji su nam prijeko potrebni i složenim ugljikohidratima. Ima umjerene količine kalcija i kalija, a bogata je D vitaminom i vitaminom C.
Dugo se održava, tako da jednu bundevu možete nekoliko mjeseci čuvati na tamnome, suhome i hladnome mjestu. Od nje mogu spravljati različite vrste jela: (osim obične pečene bundeve na koju smo uglavnom naučili) mogu se spravljati: krem juhe, jutarnje kaše, variva, mogu se puniti žitaricama, seitanom i sl. Izvrstan su sastojak u namazima, preljevima, umacima, pohana bundeva je prava poslastica, u desertima, pogotovo u različitim kremama i nadjevima.