Posted in Kolači Tags: brašno, kakao, puding, maslac Ispis

Čokoladni ježići

Čokoladni ježićiPOTREBNO: za 16 ježića

NAČIN PRIPREME:
Zamijesite prhko tijesto od maslaca, šećera, soli i prosijanog brašna. Zamotajte ga u aluminijsku foliju ili pergament, pa stavite na 2 sata u hladionik.
Izrežite od kartona ovalni oblik dugačak 7 cm, zašiljen s jedne strane. Zagrijte pećnicu na 200°.

Razvaljajte tijsto da bude debelo pola cm, pa uz pomoć šablone izrežite 16 oblika za ježiće. Izrezane oblike pecite 8-10 minuta na srednjoj prečki, zatim ih pustite da se na rešetki dokraja ohlade. Pomiješajte prašak za puding sa 3 žlice mlijeka i žutanjcima. Pristavite preostalo mlijeko sa šećerom. Kad provre, umiješajte mu prašak za puding otopljen u mlijeku i miješajte. Maknite puding sa vatre, neka se ohladi. Miješajte maslac da se počne pjeniti. Kada puding i maslac budu iste temperature, u maslac umiješajte žlicu po žlicu pudinga. Odvojite 3 žlice dobivene kreme za ukrašavanje, a u ostatak umiješajte kakao. Narežite biskvit na kvadratiće i stavite ih u posudu. Prokuhajte šećer s vodom, prelijte njime kockice biskvita, pokrijte i ostavite 30 minuta da se natapaju. Umiješajte ih u kremu s maslacem; pazite da se pri tome ne raspadnu.
Na ispečenu podlogu od prhkog tijesta oblikujte kremu da dobije oblik ježa. Tijelo ježića nabockajte štapićima badema, a glavu ostavite slobodnu. Neka se ježići 1 sat stvrdnjavaju u hladioniku. Pripremite čokoladnu ocaklinu. Poslažite ježiće na pergament i prelijte ih čokoladnom ocaklinom. Sačuvanom bijelom kremom na-štrcajte im nosiće i oči.

Savjet:
Ako čokoladne ježiće ne pripremate za djecu, nego ste ih uz kavu namijenili za rođendan odrasle osobe, natopite kockice biskvita rumom umjesto šećernim sirupom. Uzmite 2 cl ruma na 3 žlice vode.