Posted in Torte Ispis

Doboš torta

Doboš tortaPOTREBNO:
za biskvit za kremu NAČIN PRIPREME:
    Izmiješanje žutanjke s obje vrste šećera. Primiješajte otopljeni maslac, brašno i čvrsti snijeg od bjelanjaka.
U namašten i pobrašnjen kalup ulijte malo tijesta, da sloj bude debeo 3-4 mm, kako biste dobili 8-12 tankih listova. Na masni papir ucrtajte krugove, promjera 26 cm, pa na njih nanesite vrlo malo tijesta i razmazite. Pecite ih po nekoliko minuta u pećnici, zagrijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva.
    Za kremu mikserom izradite maslac sa šećerom. Primiješajte čokoladu, otopljenu na pari. Time tanko omažite i slijepite listove biskvita (osim jednoga!), pazeći da ostane i kreme.
    Za ocaklinu, miješajući, zagrijavajte šećer u širokoj tavici na niskoj temperaturi, da se jednolično najprije otopi, a zatim požuti. Smjesta nanesite na posljednji, odvojeni list biskvita. Odmah dugim, oštrim nožem narežite na 16 kriški.
Dok to radite, nož svaki put namastite maslacem, da se karamel ne bi lijepio.
    Važno: režite karamel dok je topao, jer kad se stvrdne, samo će pucati!
    Karamel ocaklinu, koja je istekla preko ruba biskvita, oprezno odstranite. Ostavite da se list s karamel ocaklinom stvrdne. Neka torta u međuvremenu bude u hladnjaku. Zapravo je najbolje da cijelu pripremu karamel ocakline i dovršavanje torte ostavite za drugi dan.
    Poslažite oprezno kriške posljednjeg narezanog lista biskvita s ocaklinom na vrh torte. Tortu sa strane omažite preostalom kremom.