Posted in Perad Tags: Božić, purica, mlinci Ispis

Božićna purica s mlincima

POTREBNO: za 6 osoba

1 svježa purica cca. 3kg
2 glavice luka
svinjska mast
sol
500 g mlinaca

 

NAČIN PRIPREME:
Puricu dobro operite, posušite, posolite sa unutarnje i vanjske strane,stavite je na rešetku od pećnice i sve zajedno stavite na pleh za pečenjekako bi mast prilikom pečenja kapala u pleh.
U lončiću zagrijte 4 velike žlice masti. Pustite da se mast jako zagrije (pripazite da ne zagori) te zalijte vrelu mast po purici. Ovaj postupak je jako bitan jer na taj način zatvaramo pore na površini kože i čuvamo sočnost purice prilikom pečenja.
Vežite kuharskom špagom purici noge kako bi purica zadržala lijepi oblik. Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte sa 0,5 l tople vode.
Puricu od cca. 3kg pecite 2 sata uz stalno podljevanje sa masnoćom. Važno je da puricu pečete na 240°C prvih 15 minuta, a potom smanjite pećnicu na 200°C.
Nakon 2 sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu te premažite masnoćom od pečenja.

​MLINCI:
Napunite lonac sa cca. 1l neposoljene vode (ovisno koliko mlinaca pripremate).
Otrgnite mlince na manje komade i stavite ih u posudu, zalijte ih proključalom vodom pa pričekajte 3-4 minute da omekšaju, a zatim ih procijedite. U tavici zagrijte mast od pečenja, ubacite kuhane mlince pazeći da se ne slijepe. Čim mlinci „upiju“ masnoću uklonite ih sa vatre.
Najukusniji mlinci su oni koji se malo „zapeku“, a da se pritom ne zalijepe.
Uživajte u ovoj tradicionalnoj božićnoj deliciji.