Posted in Kruh i peciva Ispis

Mini pizze s daškom Mediterana

Mini pizze s daškom MediteranaPOTREBNO:
Tijesto:

Nadjev:

NAČIN PRIPREME:

Izmiješati brašno i prašak za pecivo, napraviti udubljenje, u njega staviti kvasac, šećer i malo mlake vode. Sačekati trenutak da kvasac počne bubriti pa dodati sol, mast, vrhnje i mijesiti tijesto uz dodavanje vode. Pred kraj dodati maslinovo ulje i mijesiti dok ne nastane glatko mekano tijesto.

 

Od tijesta napraviti kuglu, spljoštiti ju pa odrezati na pet trokuta i onda još svaki trokut na pola da bi se dobilo 10 približno jednakih dijelova tijesta. Može i kao valjak pa na deset dijelova, kako je kome lakše ;)

 

Od svakog komadića tijesta odmah napraviti kuglicu pa razvaljati ili dlanovima raširiti u krug promjera 12 cm. Složiti u dvije tepsije po 5 komada. Svaki krug jace potisnuti manjim lončićem dna promjera 10 cm tako da u sredini ostane udubljenje. Lončić svaki put prvo uroniti u brašno da se ne bi lijepio.

Uključiti pećnicu na 200 st.C.
Mini pizze s daškom Mediterana

Salamu i sir naribati. Na svaki krug u udubljenje staviti jušnu žlicu pasirane rajčice ili kečapa. Bogato posuti salamom, sirom, a po vrhu staviti malo origana. Po želji dodati i po jednu maslinu.

Peci 20 minuta obje tepsije zajedno u pećnici sa ventilacijom na 200 st.C ili pojedinačno na 210 st.C. Kad se izvade iz pećnice, svaku na 3-4 mjesta ubosti vrhom tankog noža kroz sir do dna kako bi para doprla do tijesta i bile sočnije. To ja radim i sa normalnom veliko pizzom. Nadjev stavite po želji: salamu, tunu, sir, kiselo vrhnje, gljive, masline...
Tijesto je mekano i posebnog okusa zbog maslinovog ulja. Dovoljne su dvije-tri po osobi. Izvor: Tekst i fotografije - Recepti iz moje bilježnice