Posted in Namirnice Ispis

Maslinovo ulje

olive oil        Maslinovo ulje dobiva se postupkom mljevenja (gnječenja) i prešanja zrelih plodova masline.  Na tržište ga nalazimo kao rafinirano, djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Kvalitetno ulje je tamnozeleno, prozirno i bez trpka okusa. Često se aromatizirati začinima, grančicama začinskog bilja , kao što su npr. ružmarin, anis, menta, borovica i sl.
Masline su plodovi zimzelenog drveta Olea europaea L., koje raste u mediteranskom području. Smatra se da su prva stabla maslina kultivirana  4000 godina prije Krista na području srednje Azije.
Maslinovo ulje možemo koristiti u pripremi gotovo svih vrsta jela, pa čak i nekih slastica. Neizostavni je sastojak tijesta za pizze, pogače, raznih marinada, salata i salatnih preljeva, a odlično se slaže s raznim sirevima i povrćem.
Od davnina su poznata njegova ljekovita svojstva. Visok sadržaj mononezasićenih kiselina smanjuje rizik srčane bolesti i snizuje razinu kolesterola u krvi. Također je dobar izvor vitamina E koji pridonosi borbi protiv starenja a koristi se i u kozmetičkoj industriji.

Više o maslinovom ulju: