Posted in Slatka zimnica Ispis

Džem od jagoda

POTREBNO:
1.5 kg jagoda
125 ml limunova soka
1.25 kg šećera, zagrijanog
NAČIN PRIPREME:
          Stavite dva mala tanjurića u ledenicu. Jagode brzo operite pod mlazom tekuće vode pazeći da ih ne oštetite. Obrišite ih, očistite i odstranite peteljke. Stavite jagode u veliku posudu s limunovim sokom, zagrijanim šećerom i 125 ml vode. Lagano zagrijavajte, pazeći da smjesa ne uzavre, pažljivo miješajući drvenom žlicom. Pojačajte vatru i nastavite miješati još 10 minuta. Zaimačom ili šupljom žlicom odstranite svu pjenu s površine. Nakon dvadeset minuta počnite provjeravati je li mješavina dosegnula točku zguš-njavanja, premda bi sve moglo potrajati i cijelih 40 minuta. 
Pazite da ne zagori. Sklonite s vatre, stavite malo džema na jedan od hladnih tanjurića i spremite u ledenicu na 30 sekunda. Ako je dosegnuta točka zgušnjavanja na površini džema će se stvoriti korica koja će se mreškati kac je gurnemo prstom. Odstranite pjenu s površine. Žlicom mješa vinu odmah prebacite u čiste tople staklenke i dobro zabrtvi te. Okrenite staklenke naopakc i ostavite ih tako 2 minute, a za tim ih opet okrenite i ostavite dć se ohlade. Čuvajte na hladnom tamnom mjestu 6-12 mjeseci Nakon otvaranja, čuvajte u hlad njaku najviše 6 tjedana.
Savjet: jagode oprezno i brzo operite pod hladnom tekućom vodom pazeći da ih pritom ne oštetite. Perite ih u manjim količinama.