Maslinovo ulje

olive oil        Maslinovo ulje dobiva se postupkom mljevenja (gnječenja) i prešanja zrelih plodova masline.  Na tržište ga nalazimo kao rafinirano, djevičansko i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Kvalitetno ulje je tamnozeleno, prozirno i bez trpka okusa. Često se aromatizirati začinima, grančicama začinskog bilja , kao što su npr. ružmarin, anis, menta, borovica i sl.
Masline su plodovi zimzelenog drveta Olea europaea L., koje raste u mediteranskom području. Smatra se da su prva stabla maslina kultivirana  4000 godina prije Krista na području srednje Azije.
Maslinovo ulje možemo koristiti u pripremi gotovo svih vrsta jela, pa čak i nekih slastica. Neizostavni je sastojak tijesta za pizze, pogače, raznih marinada, salata i salatnih preljeva, a odlično se slaže s raznim sirevima i povrćem.
Od davnina su poznata njegova ljekovita svojstva. Visok sadržaj mononezasićenih kiselina smanjuje rizik srčane bolesti i snizuje razinu kolesterola u krvi. Također je dobar izvor vitamina E koji pridonosi borbi protiv starenja a koristi se i u kozmetičkoj industriji.

Više o maslinovom ulju:

Pin It

O nama

Kk 
KiNetov kuhar je prvi hrvatski elektronički kuhar koji Vam još od 1998. godine nudi kuharske recepte i mnoge korisne i zanimljive informacije iz gastro svijeta.

Photo stream

       

      Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
      Ok